Niedawno próbowaliśmy takiego ciasta.
Uznaliśmy, że powinniśmy się podzielić przepisem na tą pyszną słodkość.
Smak jest urzekający. :)
Część górną podzieliliśmy na 2 etapy.
Dzięki temu wszystko przebiega sprawniej.
Składniki ciasta to:
0,5 L śmietany 30%
3 opakowania fixów do śmietany
750 g nutelli
3 łyżki cukru pudru
1 słoik wiśni w kompocie
1 opakowanie sucharków
3 galaretki wiśniowe
0,5kg mielonego twarogu
Przygotowanie ciasta:
GÓRA ETAP I:
1. Do garnka przelewamy ze słoika kompot bez wiśni i jeśli trzeba uzupełniamy wodą aby uzyskać 1 litr,
2. Grzejemy lekko,
3. Galaretki wsypujemy do gorącego kompotu i mieszamy do rozpuszczenia,
4. Zostawiamy całość do ostygnięcia.
SPÓD:
1. Wstawiamy nutellę do garnka z ciepłą wodą i mieszamy do upłynnienia,
2. Sucharki kruszymy w misce,
3. Miksujemy sucharki z płynną nutellą,
4. Przelewamy całość do tortownicy i wstawiamy do zamrażarki aby schłodzić spód ciasta.
ŚRODEK:
1. śmietanę wlewamy do naczynia,
2. Wsypujemy 3 łyżki cukru pudru i ubijamy,
3. Dodajemy 3 fixy śmietanowe,
4. Do śmietany dodajemy nasze 0,5 kg zmielonego twarogu i mieszamy dokładnie,
5. Wykładamy całość na chłodny i twardy spód,
6. Układamy wiśnie z kompotu na wierzchu.
GÓRA ETAP II
1. Gdy galaretka zacznie tężeć, przelewamy ją wierzch przygotowanego ciasta,
2. Wstawiamy całość do lodówki.
3. Czekamy aż galaretka stężeje.
SMACZNEGO :)